Zo herken je houtwormen! | Woodprotec Houtwormbestrijding

Heb je last van houtworm of van ander ongedierte? Zo herken je houtworm (en zo doe je er wat tegen).

De houtworm is een hardnekkig en lastig te ontdekken ongedierte. De larven van de verschillende soorten kevers nestelen zich vaak in houten constructies vaak zonder dat dit wordt opgemerkt. Pas as de larve zich een weg naar buiten eten wordt het vaak pas (te laat) opgemerkt. Denkt u last te hebben van van houtwormen is het noodzaak om dit zo snel mogelijk vast te stellen en te laten bestrijden. Zo herkent u het beste of u last heeft van houtwormen.

Kenmerken in en rondom het huis/schuur

Gaatjes in houten constructie

Het meest voorkomende kenmerk van houtwormen is dat deze zicht door het hout eten eten en hierbij tunnels achterlaten. (ook wel galerijen genoemd) Deze tunnels zijn te herkennen aan de gaatjes van een aantal millimeter die in het hout zijn te zien. Vaak zijn er op één constructie meerdere gaatjes te zien. Mochten zich er vele gaatjes in de houten constructie bevinden wordt het sterk aangeraden direct een bestrijder in te schakelen. De houtworm heeft zich namelijk al verspreid en kan onbestrijd veel schade opleveren.

Dode of levende kevers in en rondom huis

Een andere manier om houtwormen te herkennen zijn kevers. In de buurt van het aangetaste hout zijn vaak dode en levende kevers te zien. De kevers komen tussen mei en oktober uit het hout en blijven soms in de buurt van de aangetaste constructie. Zie je veel opvallend veel levende of dode kevers. Zoek dan direct naar meer kenmerken.

Boorstof onder houten constructie

Levende houtwormen graven/eten zicht continu door de houten constructie. Bij aanwezigheid van houtwormen ligt er daarom vaak boor/houtstof onder de getroffen constructie. Als er veel vers houtstof onder de constructie ligt is dit vaak een teken van actieve houtwormen.

Knagend geluid uit het hout

Houtwormen zijn, zeker op warme dagen, goed te horen. De houtwormen maken een knagend of raspend geluid. Tip: leg een papiertje onder het hout. Als er binnen een paar dagen houtstof op te zien is, weet dat je dat je te maken hebt met houtwormen.

Hoe herken je de houtworm zelf

Houtwormlarve

De houtworm is een term voor alle soorten insectenlarven die in hout leven. Hieronder vallen onder andere de larve van de gewone houtwormkever en de grote houtworm kever. Dit zijn de meest voorkomende soorten in Nederland. De houtworm kun je herkennen aan:

  • Wit/ivoor gekleurde larve
  • Gekromde vorm
  • Tussen de 1 & 1.5 mm

Houtwormkever

De drie meest voorkomende kevers zijn de gewone houtwormkever, de grote houtworm kever en de spinthoutkever. Deze zijn 3 tot 6 millimeter groot en verschillende uiterlijke kenmerken. Hieronder is te zien hoe deze kevers eruit zien.

Gewone houtworm kever
Grote houtwormkever
Spinthoutkever

Snelle oplossing? Vraag een prijsopgave aan!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

10 jaar garantie

Geen voorrijkosten

Eerlijke prijzen

Hulp nodig?

We bellen je dan z.s.m.
Bedankt! We nemen z.s.m. contact op.
Oeps! er ging iets verkeerd met het versturen. Probeer het opnieuw!